Logonuzu tasarlamaya başlayın

Kartvizitler | Tarihçe, en iyi tasarım uygulamaları ve dijital alternatifler

Yayınlandı: 28/07/2020

Biz’markalaşmanın genellikle göz ardı edilen ve son birkaç ay içinde ritüelleri oldukça değişen bir yönüne dalmak için buradayız: kartvizitler. 

Küresel COVID salgını nedeniyle tüm dünya şu anda değişim içinde olduğundan, kendimizi profesyonel olarak nasıl idare ettiğimize dair pek çok husus verimlilik, çevreye etki, kültürel bağlam ve genel kazanç açısından yeniden inceleniyor. Bunu incelemek gerekli ve gecikmiş bir durum ve biz de profesyonel tanıtımların bu çok küçük ama önemli yönüne bakmak ve bilinçli bir şekilde ilerlemenin yolları için bazı önerilerde bulunmak için buradayız. 


Kartvizitin tarihçesi

 

Instagram logosu

 

Kartvizitler ilk olarak 15. yüzyılda Çin'de “ziyaretçi kartları” olarak ortaya çıktı; insanlar ne kadar önemli olduklarını açıklamak için yanlarında küçük kartlar taşırlardı. Bu kartlar, bir toplantı talebi olduğunda ve elit bir kurumu ziyaret etmek için kimlik bilgilerinin kanıtlanması gerektiğinde değiştirilirdi. Kağıt ağırlığı, tasarım kalitesi ve eşlerin yaşı, kartın temsil ettiği kişinin ne kadar seçkin olduğuna dair ipuçları sunuyordu.

Kartların oldukça benzer şekilde kullanıldığı 17. yüzyıl Avrupa'sına geçelim. Genellikle müreffeh veya aristokrat kişilerin yerel kasabalarına veya evlerine yaklaşan varışlarını duyurmak için kullanılan kartlar, iş dünyasından flört etmeye kadar çok çeşitli sosyal etkileşimler için de kullanılıyordu. Bu kartlar iskambil kartlarına benzer şekilde şekillendirilmiş ve boyutlandırılmış, altınla işlenmiş, kalın yazı karakterleri içeriyordu ve elit kesimin vazgeçilmezi haline gelmişti. Ayrıcalıklı evlerde, ziyarete gelenlerin bir kart bırakabilmesi için yine süslü bir yapıya sahip kart tepsileri bulunurdu. 

17. yüzyılda adresler yaygın değildi. Bu zorlukla mücadele etmek için, “ticaret kartları” özellikle insanların işletmeleri çok daha kolay bulabilmeleri için icat edildi. Ticaret kartlarının her iki yüzüne de basılıyor, bir yüzünde işletmeyle ilgili tanıtım bilgileri, diğer yüzünde ise işletmenin bulunduğu yerin haritası yer alıyordu. 

Sanayi devrimi, dünya üzerindeki diğer tüm uyarlamalarının yanı sıra, profesyonel olarak ağ kurmak için daha rahat bir alan da yarattı. İletişim bilgilerinin paylaşılması elzem hale geldi. Hem “ziyaret kartı” hem de “ticaret kartı” tek bir kartta birleştirildi ve çok daha az resmi durumlarda dağıtıldı. Üst sınıf hala gayri resmi olana karşı isteksizliğini koruyordu, ancak bu ABD'de yaygınlaştı

.

Ahşap kesme teknolojisi ve tipo baskı teknikleri, kartvizit seri üretiminin önünü açarak her ölçekten işletmenin potansiyel müşterilerine, müşterilerine ve iş ortaklarına iletişim bilgilerini vermesine olanak tanıdı. 1980’lerde kartvizitler etrafında bütün bir kültür oluştu. American Psycho" filmindeki, o dönemdeki kartvizit taşıma ve değiş tokuş etme takıntısının unutulmaz bir temsili olan sahneyi kim unutabilir?"

Kartvizitler dünyanın pek çok yerinde ciddi bir iştir. Japonya'da kartvizitlere meishi (??) adı verilir. Bu kartların her iki yüzü de kullanılır; bir yüzünde Japonca karakterler, arka yüzünde ise genellikle Latin karakterleri yazılıdır. Bir meishi'nin başka bir kişiye takdimi Batı dünyasına kıyasla çok daha resmi ve ritüelistiktir. Bu verme ve alma ritüelinde, bir kart üst iki köşesinden tutulmalı, yüzü yukarı bakmalı ve meishi'yi alan kişi tarafından okunabilecek şekilde çevrilmelidir. Alıcı, iki elini kullanarak kartı alt iki köşesinden tutar. Parmakları isim veya diğer bilgilerin üzerine koymak kabalık olarak kabul edilir. Meishi, yıpranmasını önlemek için deri bir kılıf içinde saklanır, asla üzerine yazı yazılmaz veya cebe konmaz, bu da başka bir saygısızlık işaretidir.

 

Kartvizitte ne var?

 

Instagram logosu

 

Kartvizit, daha fazla potansiyel müşteri, ortak ve işbirlikçiyle bağlantı kurmanıza ve özellikle bir iş kurarken veya kariyer değiştirirken bağlantınızı güçlendirmenize yardımcı olur. Hala profesyonel dünyanın temel unsurlarından biridir. Kartvizit, ister dijital ister basılı olsun, iletişim bilgilerini içeren basit, paylaşılabilir bir dosya ya da baskıdır. Bir kaldırım tabelası gibi, bu detaylar adınızı (kişisel ve/veya iş), iş unvanınızı (şu anda ne yaptığınızı veya gelecekte ne yapmak istediğinizi), logonuzu, e-postanızı, telefon numaranızı ve web sitenizi içerir. İletişim bilgileri ayrıca sosyal medya adreslerini, profesyonel sloganınızı, alıcınızı önemli bir web bağlantısına yönlendiren bir QR kodunu veya bu kısa girişte önemli bulduğunuz başka herhangi bir şeyi de içerebilir. Dijital olarak, bu ayrıntılar genellikle e-posta iletişim imzanızda paylaşılır. Basılı kartvizitler için boyutlandırma aşağıdaki gibidir:

 

Kuzey Amerika Standardı: 3,5 × 2 inç (88,9 × 50,8 mm)
Avrupa Standardı: 3,346 × 2,165 inç (85 × 55 mm)
Okyanusya Standardı:  3,54 × 2,165 inç (90 × 55 mm)

 

Kartvizitler için en iyi tasarım uygulamaları

 

Instagram logosu

 

Kartvizit tasarımı markanızın önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, genel marka tasarımınızın görsel bir uzantısı olarak hareket etmelidir. Şimdi birkaç en iyi uygulamanın üzerinden geçelim. 

Basit tutun. Tasarım öğelerini değerlendirirken denge, okunabilirlik ve anlaşılırlık en önemli öncelikleriniz olmalıdır. 

Kartlarınızı basabileceğiniz birden fazla destek vardır. Genellikle kartvizitler 350g kağıda basılır, ancak bu diğer destekler plastik kartvizitler gibi ortaya çıkıyor.

Uzay açısından, her zaman üç faktöre dikkat etmek istersiniz: taşma alanı, kesim çizgisi ve güvenlik çizgisi. Taşma alanı, kartın çıkarılması muhtemel olan en dış kısmıdır. Kesim çizgisi, kartları kesmek için hedef çizgidir. Güvenlik çizgisi, kesim hatalarına maruz kalan, dışarıda kalan her şeydir. Metin veya logo gibi temel unsurlar asla bu çizginin dışında kalmamalıdır. İki tarafınız var! Her ikisini de kullanın, belki bir tarafı sadece logoya ayırırken diğer tarafta iletişim bilgilerini sergileyebilirsiniz. Logonuzun her iki tarafta da bulunması ve iletişim bilgilerinin açık ve okunaklı bir şekilde yakın olması da iyi bir fikir olabilir.

Logolar ve renk şemaları en önemli iki görsel unsurdur. Bunlar aynı zamanda dijital veya basılı kartın düzenini ve marka kimliğini etkilemeye yardımcı olacaktır. Örneğin, emlak yatırımcısı kartvizitleri tasarlıyorsanız, markanızın logosuna bir ev veya mülk eklemek mantıklı olabilir. Logolar kartınızın merkezinde yer almalı, diğer görseller ve ikincil grafikler logonuzu tamamlamalı ve geliştirmelidir. 


Logonuzu tasarlamaya nasıl başlayabilirsiniz

 
Şimdi kartvizit sahibi olmakla ilgili bazı önemli gerçekleri ele aldığımıza göre, muhtemelen bir logoya ihtiyacınız olacak. Ancak soru şu ki, bir tane yapmaya nasıl başlayacaksınız?

Esasen iki seçeneğiniz var: sizin için tasarlaması için birini işe almak veya kendiniz tasarlamak. Her ikisinin de kendi yararları ve dezavantajları vardır, bu yüzden her ikisini de ayrı ayrı inceleyelim. 
 
 

Tasarımcı İşe Alma

 
 
Profesyonel tasarımcılar yukarıda bahsettiğimiz tüm ipuçlarını, püf noktalarını ve teknikleri ve daha fazlasını ezbere bilirler. Serbest çalışan veya bir ajanstan bir tasarımcı tuttuğunuzda, onların uzmanlıklarını da zamanları kadar satın almış olursunuz. 
 
Sorun şu ki, hiçbir yetenekli tasarımcı bedavaya çalışmaz. Bir tasarımcı tutmanın en göze çarpan dezavantajı maliyettir — yetenekli tasarımcılar logo tasarımı için yüzlerce hatta binlerce dolar ücret alırlar. 
 
Bazen Fiverr gibi sitelerde daha ucuz alternatifler bulabilirsiniz, ancak bu sitelerin vaat ettiklerini yerine getirme konusunda kötü bir sicili var ve kazıklandıklarını düşünen tonlarca eski Fiverr kullanıcısı var. Bir logo tasarımı için endüstri standardı yaklaşık 200 $'dır, bu nedenle birisi 5 $ talep ederse şüphelenmekte haklısınız. 
 
Ayrıca, ayıracak paranız olsa bile, sizin için doğru tasarımcıyı bulmak zor olabilir. Grafik tasarım yaratıcı bir alandır, bu nedenle aralarından seçim yapabileceğiniz sayısız sanatsal stil vardır. Hem vizyonunuzu anlayan hem de bunu hayata geçirebilecek bir tasarımcı bulduğunuzdan emin olmalısınız, ancak bu zaman alabilir. 
 

Kendiniz Bir Logo Tasarlayın

 
 
 
Eğer bütçenizde logo için ayıracak paranız yoksa, umutsuzluğa kapılmayın. Geçmişte sınırlı seçeneklere sahip olsanız da, günümüzde teknoloji neredeyse herkesin logogenie gibi bir online logo tasarım aracı kullanarak kendi logosunu tasarlayabileceği kadar gelişti. 
 
Dijital çağımızda tasarım yazılımı, ellerinizin teknik becerisinden çok yaratıcı fikirlerinizle ilgili. Fırça darbelerinizde veya kalem gölgelendirmelerinizde ustalaşmanıza gerek yok — sabit ellere bile ihtiyacınız yok. Dijital logo oluşturucularla tek ihtiyacınız olan bir fikir
.
 
Logogenie'nin logo üreticisi
 
 
Logogenie ve diğer çevrimiçi tasarım araçları, ilk kez kullananlar için bile tasarımı hızlı ve kolay hale getirmek için şablonlar kullanır. İlk olarak, açılır menüden sektörünüzü seçersiniz. Şablonlarımızı en iyi sektörlerin ihtiyaç ve taleplerine göre kategorize ettik, bu nedenle sizinkini bulmak ilk adım. Algoritmamız daha sonra sektörünüz için en iyi seçenekleri oluşturacaktır. 
 
Sadece beğendiğinizi seçin ve düzenlemeye başlayın. Her şablonu istediğiniz gibi özelleştirebilir, seçimlerinizi kişiselleştirebilirsiniz: 
 
- Ana görseller
- Şirket adı ve sloganı
- Yazı tipi ve tipografi
- Renk şemaları
- Metin ve resim boyutları
- Metin ve resim yerleşimi
- Yeni simgeler ekleme
- Katmanlama (bazı görüntüleri diğerlerinin arkasına veya önüne koyma)
 
200'den fazla simgeden oluşan dahili kütüphanemizden seçim yapabilirsiniz. Hızlı bir bakış, gökkuşağı yapraklı ağaçlar, kalkan armaları, kitaplar, mezuniyet kepleri ve daha fazlası dahil olmak üzere yukarıda bahsettiğimiz entelektüel imgelerden bol miktarda olduğunu gösteriyor. 
 
logogenie gibi bir DIY logo oluşturucu kullanarak dakikalar içinde profesyonel düzeyde bir logo oluşturabilirsiniz. İşiniz bittiğinde tüm izinleri ve ticari lisansları 24,90$'a satın alarak logonuzu sonsuza kadar kullanabilirsiniz. 
 
Şablon tasarım tarzı ilk kez tasarım yapacaklar için işe yarasa da, önceden bazı grafik tasarım temellerini öğrenirseniz daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Doğrudan uzman tasarımcılardan gelen özel tasarım ipuçları için blogumuzu okumaya devam edin. Ama biz konumuza geri dönelim!
 

Basılı mı dijital mi?

 

Kartvizitlerin kısa bir tarihçesini ve en iyi tasarım uygulamalarının ana hatlarını verdiğimize göre, şimdi bir karar verme zamanı: basılı mı dijital mi yoksa ikisi birden mi? Gerçek olanın dijital dünya ile sık sık karıştığı bir çağda, hangi alanın bağlantı kurmanız için daha güçlü olduğunu ayırt etmek önemlidir. Sektörünüzde işbirlikçiler, müşteriler ve ortaklar nasıl ağ kuruyor? Tanışmaları çevrimiçi mi yoksa bir akşam yemeği partisinde mi yapmayı tercih edersiniz? Eğer birini ya da diğerini seçmek sizin için zorsa, hem basılı kartvizitler hem de paylaşmak için dijital bir versiyon hazırlamak iyi bir fikir olabilir. 

 

Baskının artıları

 

Baskılı kartvizitler, ağ oluşturmada geleneksel bir yaklaşım sunarak gelecekte yeniden bağlantı kurmak istediğiniz kişilerle markanız hakkında iletişim kurma fırsatı sağlar. Başka bir kişiye fiziksel bir nesne vermek, çok daha akılda kalıcı bir ilk izlenim yaratır. Basılı kartlar özellikle konferanslarda, ticari fuarlarda, profesyonel öğle yemeklerinde ve diğer yüz yüze ağ oluşturma etkinliklerinde kullanışlıdır. 

 

Baskının eksileri

 

Araştırmalar, dağıtılan kartvizitlerin %88'inin bir haftadan kısa bir süre içinde çöpe atıldığını gösteriyor. Şeffaflık işletmeler için giderek daha fazla norm haline geldikçe, müşteriler çevreye duyarlı işletmelerin kendilerini nasıl yönettiğine bakıyor. Kartvizit basmak savurganlıktır ve potansiyel olarak çöpe atılabilecek değerli malzemeler kullanır. Bugünlerde işletmeler dijital kartlar gibi daha sürdürülebilir sanal çözümlere bakıyor. İşletmeniz bilgileri her güncellediğinde, yeni kartların basılması gerekecektir. Alternatifleri düşünelim. 

 

Gelecek dijital kartvizitlerde 

 

Instagram logosu

 

Kartvizitinizin elektronik bir formu, işinizi tanıtmak için çevreye duyarlı, kolayca taranabilir, rahatça aktarılabilir ve ilerici bir yol olacaktır. Dijital kartvizitler, iletişim bilgilerini kaydetme, takvimleri entegre etme, tanıtımları sorunsuz bir şekilde takip etme, hatırlatıcıları planlama, çevrimiçi varlığınızı en üst düzeye çıkarma ve çok daha fazlasını yapma kolaylığı sağlar. Dijital kartlar uygun maliyetlidir. Baskı maliyetlerine para harcamak yerine, bu kaynakları işinizin diğer pazarlama yönlerini geliştirmek için kullanabilirsiniz. Dünya giderek daha dijital hale gelirken ve fiziksel teması sınırlayan ve hijyen konusundaki hassasiyetleri artıran bir pandemiden geçerken, dijital kartvizitler gitmenin yoludur. 

Bu alternatifin eski nesli izole edebileceği doğru olsa da, herkes için erişilebilir olan basit ve kapsayıcı sürümler oluşturmak kolaydır. Dijital kartvizitinizdeki bilgileri paylaşma, kaydetme ve aktarma kolaylığını artırabileceğiniz adımları düşünün. Çevrimdışı kullanım için bir ekran görüntüsü kaydedin. Okunaklı ve daha büyük yazı tipleri kullanın. Kişisel reklam panonuzun ideal dijital versiyonunu oluşturmak için müşterilerinizi, işbirlikçilerinizi ve potansiyel yatırımcılarınızı gerçekten düşünün. 

Kartvizitler, işletmenizin ne kadar ilerici, çevreye duyarlı ve düşünceli olduğunu göstermenin ilk adımını atmanın etkili bir yoludur. Yapmak istediğiniz tanıtım bu değil mi?

 

Logonuzu tasarlamaya başlayın

 

 

Diğer makalelerimize göz atın

x