Logonuzu tasarlamaya başlayın

Tipo baskı

Yayınlandı: 30/09/2015

Letterpress XV. yüzyılın ortalarına kadar uzanan bir baskı tekniğidir. Günümüzde dijital baskı, baskı için ana yöntem olarak yaygın bir şekilde kullanılsa da tipo baskı, benzersiz hissi, dokusu ve görsel efektleri nedeniyle yeniden doğuyor. Ancak bu yeniden doğuş, tipo baskının eski kullanımının aksine, güzel sanatlar, kırtasiye, özel etkinlikler vb. alanlarda görülüyor

.

Tipo baskı nasıl çalışır?

Geçmişteki süreç çok katı, ayrıntılı, titiz ve hassas bir rutini takip ediyordu: çeşitli yazı tipleri ve boyutlardaki tek tek metal harfler, basılacak metni oluşturmak için dikkatlice düzenlenir ve bir araya getirilirdi; daha sonra harflerin üzerine iyice mürekkep sürülür ve ardından basınç uygulanarak basılmaya hazır hale getirilirdi. Günümüzde tek tek metal harflere alternatif olarak fotopolimer plakalar kullanılsa da, hala eski yöntemleri kullanan zanaatkarlar var. Aynı zamanda elle çalışan tipo baskı makinelerine alternatif olarak otomatik tipo baskı makineleri de kullanılmaktadır.
 

Tipo baskı dostu bir tasarım oluşturmak için ipuçları:

  • Çok ince veya ince ayrıntılara sahip yazı tiplerini kullanmaktan kaçının. Baskı işlemi sırasında bu tür ayrıntılar kaybolabilir, bu nedenle bunları kullanmamayı düşünmek en iyisidir.
  • 2 veya 3'ten fazla mürekkep rengi kullanmaktan kaçının. Başka bir renk eklemek aslında tüm baskı sürecini baştan başlatmak anlamına gelir; her renk kendi kalıbını ve baskı süresini alır, bu nedenle fiyat kesinlikle basılacak renk sayısından etkilenir. Ayrıca, renklerin üst üste binmesinden kaçının
  • .
  • saydam kullanmaktan kaçının. Bu tipo baskıda yeniden üretilemez. Ya renk eşit olarak yayılır ya da hiç renk olmaz.

Tipo baskı neden dijital baskıdan daha pahalı?

Polimer kalıpların ve otomatik baskı makinelerinin kullanımına rağmen, tipo baskı hala oldukça karmaşık ve zaman alıcı bir süreçtir. Sadece makineyi kurmak bile çok fazla dikkat ve sabır gerektiriyor. Bir tasarımdaki her renk kendi plakasını alır ve her plaka yeni bir makine kurulumu, yıkama ve mürekkepleme gerektirir. Tipo baskı için kullanılan kalın kart stoğu da sıradan bir kart değildir.

Neden tipo baskıyı seçmelisiniz?

Diğer makalelerimize göz atın

x