Vektör dosyası nedir ?
EPS, SVG, AI&hellip formatlarını duymuş olabilirsiniz; ancak çoğu kullanım için bu formatlar pek bir şey ifade etmez. Bu tür formatların ne olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa, tek kişi siz değilsiniz. Vektör dosyalarına sahip olmak çok önemlidir. Bir grafik tasarımcıdan dosya alırken her zaman bir vektör dosyası istemelisiniz. Bir vektör dosyası ile bir raster dosyası arasındaki farkı anlamak çok önemlidir. Yazıcılar, geliştiriciler ve grafik tasarımcılar markalaşma amacıyla bunlara ihtiyaç duyacaktır.
Start designing your logo
Öncelikle Vektör ve Raster dosyaları arasındaki farkı görelim
Çoğu insanın 'raster' veya 'vector.' terimlerini kullanırken kafası karışır; hatta sık sık Raster vs Vector Image Format (Raster ve Vektör Görüntü Formatı) kelimesini ararlar. Peki, ikisi arasındaki fark nedir?
RASTER
Raster dosyalar bir görüntü oluşturmak için binlerce piksel kullanır. Her pikselin bir rengi vardır. Bu pikseller, resminizi/logonuzu oluşturmak için bir yapboz gibi bir araya getirilir. Raster görüntüleri kullanan yaygın dosyalar JPG, GIF ve PNG dosyalarıdır.
Bir Raster görüntü oluşturulduktan sonra yeniden boyutlandırılamaz. Bir raster görüntüyü yeniden boyutlandırdığınızda, her piksel eşit olarak yeniden boyutlandırılır ve boyut arttıkça daha bulanık hale gelir. Böylece, muhtemelen daha önce deneyimlediğiniz, görüntünün etrafında bulanık, bulanık bir etki yaratır. Her piksel şekilden şekle girer ve resmi belirsiz hale getirir. Bu nedenle, herhangi bir sorun yaşamamak için başlangıçta en yüksek kaliteyi elde ettiğinizden emin olmalısınız. Resminizi küçültmek raster dosyanızın kalitesini etkilemeyecektir, ancak orijinal boyutunun üzerine çıkarmak etkileyecektir.
VEKTÖR
Vektör dosyaları çok daha esnektir ve kusursuz bir görüntü kalitesi sağlamak için yeniden ölçeklendirme üzerine dosya oluşturan matematiksel denklemlere dayanır. Vektör dosyaları en yaygın olarak grafik tasarımcıları tarafından kullanılır. En yaygın olarak vektör çalışmalarında uzmanlaşmış Adobe Illustrator yazılımı ile kullanılır. Logonuz ve diğer tüm marka öğeleriniz vektör formatlarında tasarlanmalıdır. Bir vektör dosyası yeniden boyutlandırma konusunda çok esnek olduğundan, logonuz gibi marka öğeleri görüntü kalitesini kaybetmeden her boyuttaki desteğe uyacak şekilde yeniden ölçeklendirilebilir. Vektör dosyalarının bir diğer iyi yanı da web'de kullanılmak üzere kolayca JPG ve PNG formatlarına dönüştürülebilmeleridir, böylece her iki dünyanın da en iyisini elde edersiniz. Logonuzda ayarlamalar yapmanız gerekenler için
Yüksek ve düşük çözünürlük arasındaki fark nedir
Yüksek çözünürlüklü görüntüler genellikle antetli kağıtlar, kartvizitler, tabelalar gibi basılı kırtasiye ürünlerinde kullanılır. Düşük çözünürlüklü dosyalar ise web sitelerinde, afişlerde, sosyal ağ profil resimlerinde vb. kullanılır… Görüntünüzün/dosyanızın çözünürlüğünü belirlemek için piksel yoğunluğunu doğrulamanız gerekir. Genellikle DPI (inç başına nokta) veya PPI (inç başına piksel) olarak adlandırılan bu ölçüler size görüntünün yoğunluğunu söyler. Genellikle görüntüye sağ tıklayıp « information » kısmına girerek veya dosyayı Adobe photoshop'ta açarak kontrol edebilirsiniz. Web üzerinde kaliteli bir görüntü için gerekli piksel yoğunluğu 72dpi ve baskı için 300dpi'dir. Baskı amacıyla 72dpi'lik bir web dosyasını yeniden boyutlandırmak felaket olacaktır. Yukarıda belirtildiği gibi, pikselleri ne kadar uzatır ve yeniden boyutlandırırsanız, resminiz o kadar bulanıklaşır. Bu nedenle yüksek çözünürlüklü 300dpi bir dosya ile başlayıp 72dpi web formatına inmeniz şiddetle tavsiye edilir. Biri baskı diğeri web için olmak üzere iki ayrı dosya kaydettiğinizden emin olun.
Farklı dosya formatları nelerdir
Raster formatları
Jpg
Jpg, fotoğraflar için en yaygın dosyadır. Jpg dosyaları dosya ağırlığını (Kb) düşürmek için optimize edilebilir. Bazı web siteleri daha hızlı çalışması için yüksek oranda optimize edilmiş görüntüler gerektirir. Optimizasyon photoshop aracılığıyla yapılabilir. JPG dosyanızı ne kadar optimize ederseniz kalite o kadar düşer. Bu genellikle grenli türde resimlerle sonuçlanabilir.
PNG
PNG dosyaları JPG dosyaları gibidir, ancak JPG dosyası gibi optimize edilemedikleri için boyutları çok daha büyüktür. PNG dosyalarının özelliği şeffaf arka planlara sahip olabilmeleridir. Resminizi dokulu veya renkli bir arka plan üzerine yerleştirmek istiyorsanız PNG dosyaları çok kullanışlıdır
.
GİF
GIF dosyaları, bir raster dosyasının bulabileceğiniz en basit sürümüdür. Bu günlerde özellikle photoshop ile oluşturulabilen döngülü animasyonlarda kullanılırlar. GIF'ler simgeler ve çok basit grafik öğeler için harika dosya formatlarıdır, ancak resimler için kullanılmamalıdır.
Vektör formatları
EPS
EPS dosyası en yaygın olarak simgeler gibi vektör öğeleri için kullanılır. EPS dosyasının avantajı, genellikle Illustrator'ın yeni ve eski sürümleriyle uyumlu olmasıdır. Oldukça uyumlu bir formattır.
Ai
Ai dosyaları Adobe Illustrator (yazılım) tarafından kullanılmak üzere yapılmış dosyalardır. Bu dosyalar genellikle grafik tasarımcılar, logo tasarımcıları, illüstratörler, yazıcılar tarafından kullanılır… Ai dosyaları yalnızca illustrator ile çalışır, bu nedenle bu programı kullanmıyorsanız bunlara ihtiyacınız olmayabilir.
SVG
SVG dosyaları web için vektörel dosya formatlarıdır. Sitenizde örneğin logonuzun büyütüldüğü bir animasyon oluşturmak istiyorsanız, yüksek kalitede ve keskin kalması için bu formatı kullanmanız gerekir. SVG dosyaları logolar, ikonlar, butonlar için harikadır…
Sonuç olarak, logonuzu ister bir logo üreticisi, ister bir tasarım ajansı veya bir logo tasarım yarışması aracılığıyla tasarlayın, doğru dosyalara ve doğru çözünürlüğe sahip olduğunuzdan emin olun. Vektör dosyaları vazgeçilmezdir ve grafik tasarımcılar, matbaacılar vb. tarafından sizden istenecektir… Web için düşük çözünürlüklü dosyaların yanı sıra baskı için yüksek çözünürlüklü dosyalar da önemlidir. Logogenie, yukarıda belirtilen tüm dosyaları içeren birinci sınıf hepsi bir arada logo paketi sunar, bu dosyaları elde etmek için etrafta koşuşturmanıza veya fazladan ödeme yapmanıza gerek kalmaz.